Wat is een daktuin?

Een daktuin is een gewone tuin, maar dan op het dak.
Door een nieuwe functie toe te kennen aan een plat dak creëren we geweldige mogelijkheden voor het optimaal benutten van deze ruimte.
Bij een intensief groendak als een daktuin is alle begroeiing mogelijk. Van bodembedekkers, gazon, bomen en zelfs een moestuin.

Is uw dak geschikt?

Bij de aanleg van een daktuin op een bestaand dak moet er gekeken worden naar de staat van de huidige dakbedekking. Deze moet goed zijn of anders hersteld worden.
De draagkracht van de dakconstructie is van groot belang. Deze moet voldoende zijn.
Bij daktuinen houdt dat in dat de keuze van de vegetatie afhankelijk is van de draagkracht. Daarom wordt per dak gekeken naar de mogelijkheden.
We zorgen voor maatwerk in ontwerp en aanleg, zodat uw groendak bij u en bij uw woning past.
Bij de bouw van een nieuw huis of een bedrijfspand kan al in de ontwerp- en constructiefase met een groen dak rekening worden gehouden. Wij adviseren u dan ook graag vanaf het begin.

De opbouw en kenmerken van een daktuin

Een groendak is opgebouwd uit diverse lagen om onder andere uw dakbedekking te beschermen en een goede basis te leggen tegen verschuivingen. Daarop wordt een multifunctioneel drainage systeem aangelegd met een hoge drukvastheid. Deze beschermt de dakbedekking tegen opstuwing van water en slaat door waterreservoir platen tegelijk water op voor droge periodes. Hierop komt de aanleg die u kiest in de vorm van bestrating, bloembakken en vegetatie.

Het optimaal benutten van het dak.

Door een dak optimaal te benutten wordt er extra ruimte, leefomgeving en waarde toegevoegd aan uw huis of bedrijfsruimte.
Zo wordt een ongebruikt dakoppervlak getransformeerd naar een stukje natuur, een wateropslag, en zelfs een plek om uw eigen groente te verbouwen.
Creëer uw eigen dakterras of gezamenlijke bedrijfstuin, om heerlijk te ontspannen.
Dus maak gebruik van het dak!

Welke voordelen heeft een daktuin?

Behalve deze extra ruimte en de uitstraling die meerwaarde geven, biedt een groen dak ook financiële en milieuvriendelijke voordelen. Het is een grotere investering dan een regulier dak, maar het levert zo veel op. Het creëert waardevermeerdering van het pand. Heeft een esthetische waarde en draagt bij aan de duurzaamheid.

Subsidie op uw groendak

Het belang van meer groen, met name in de steden, wordt inmiddels door steeds meer gemeentes erkent. Dit wordt door gemeenten gestimuleerd door het beschikbaar stellen van subsidie.
Op www.subsidiewijzer.nl kunt u meer informatie vinden.

De voordelen

• De dakbedekking wordt minder blootgesteld aan weersomstandigheden waardoor de levensduur wordt verdubbeld.
• Een groendak verbeterd de geluidsisolatie.
• Een groendak creëert een brandwerende laag.
• De vegetatie werkt als een spons en houdt het regenwater vast tevens kan regenwater onder groendak worden opgelsagen, dus minder belasting voor het riool en een vertraagde afvoer van het regenwater.
• Een goed dak zorgt voor isolatie en verkoeling in de zomer. Dus minder minder gebruik van de airco zorgen voor lagere lasten.
• Zonnepanelen in combinatie met een groendak hebben een hoger rendement door de lagere temperatuur op het begroeide dak.
• Het draagt bij aan de biodiversiteit. vermeerdering van het groen en de diversiteit hierin draagt bij aan de verscheidenheid van plant en diersoorten.

Maak van uw bedrijfspand
een duurzaam visitekaartje